Οι κουραμπιέδες όσο απλοί κι αν ακούγονται τόση μαεστρία και επιμονή θέλουν. Θα μου πεις ακούγεται πολύ δύσκολο. Όχι δεν είναι δύσκολοι απλά θέλουν αρκετό χρόνο. Το βούτυρο θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, δηλαδή αρκετά μαλακό, να έχεις επιλέξει ένα πολύ καλό βούτυρο και να το χτυπήσεις πολύ ώρα. Και όταν λέμε πολύ ώρα το εννοούμε.
Υλικά για 50 – 60 τεμάχια:
1 κιλό Βούτυρο
150 γρ αχνη
2 Βανίλιες
1 σφηνάκι τσίπουρο ή κονιάκ
1,5 κιλό αλεύρι μαλακό
Αμύγδαλο όσο θέλετε
Εκτέλεση:
1. Χτυπάτε το βούτυρο για αρκετή ώρα μέχρι να γίνει υπερβολικά αφράτο (περίπου 30’)
2. Ρίχνετε μέσα την άχνη και ξανά ανακατεύετε για 15’
3. Έχετε κοσκινίσει το αλεύρι σας και το ρίχνετε σε δόσεις μέσα στο υπόλοιπο μείγμα και ανακατεύετε ίσα-ίσα για να αναμειχθεί το μείγμα. Όχι σε πολύ μεγάλες στροφές και ούτε για πολυ ώρα για να μη σας κάτσει το μείγμα. Σας γράφω ότι θα πάρει περίπου 1,5 κιλό αλεύρι αλλά αυτό θα το δείτε με το μάτι. Μπορεί να πάρει μέχρι και 2 κιλά αλεύρι.
4. Τέλος μπορείτε να ρίξετε καβουρδισμένα αμύγδαλα ή ωμά, ολόκληρα ή κομμένα και να τα ανακατέψτε με μία σπάτουλα ισα ισα
5. Ψήνεται σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 στον αέρα για περίπου 18-20’
6. Μόλις βγουν από το φούρνο τους αφήνετε να κρυώσουν λίγο και να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 15’ Και αφού έχετε κοσκινίσει την άχνη σας ρίχνετε από πάνω από τους κουραμπιέδες σας
Tip: Μέσα στην κοσκινισμένη άχνη μπορείτε να έχετε ρίξεις και λίγη βανίλια για έξτρα μυρωδιά και γεύση