Παστίτσιο με φακές

Όλοι αγαπάμε το κλαισκό παραδοσιακό παστίτσιο. Είμαστε και εμείς όμως που θέλουμε να δοκιμάσουμε και να πειραματιστούμε.
Κάπως έτσι λοιπόν βγήκε αυτή η συνταγή. Σκεφτόμουνα ότι δεν ήθελα να φάω πάλι κρέας. Γενικά προσπαθώ να το μειώσω και να εντάξω πιο πολλά όσπρια και λαχαναικά στη διατροφή μου.
 
Υλικά
Για τη σάλτσα
✔️2 κολοκυθάκια
✔️1 κρεμμύδι
✔️250 γρ φακές
✔️1 1/2 τοματοχυμό
✔️1 κ.σ πελτέ τομάτας
✔️αλάτι/πιπέρι
✔️ελαιόλαδο
✔️ελάχιστη ρίγανη
✔️πάπρικα γλυκιά
✔️σκόρδο
✔️1 πακέτο ζυμαρικά της επιλογής σας
 
Για τη μπεσαμέλ
✔️1 λίτρο ρόφημα ή γάλα της επιλογής σας
✔️6 κ.σ ελαιόλαδο ή 3 κ.σ βούτυτο
✔️7-8 κ.σ αλεύρι
✔️αλάτι/πιπέρι
✔️μοσχοκάρυδο
✔️τυρί τριμμένο προαιρετικά
 
Εκτέλεση
  1. Βράζουμε τα ζυμαρικά μας λίγο παραπάνω από το μισό χρονο από ότι αναγράφει η συσκευασία
  2. Τα στραγγίζουμε, τα κρυώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη (αν θέλουμε ρίχνουμε τυρί τριμμένο)
  3. Βράζουμε τις φακές μας να κρατάνε ελάχιστα και τις στραγγίζουμε
  4. Σε ένα τηγάνι σωτάρουμε ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το κολοκυθάκι για μερικά λεπτά
  5. Προσθέτουμε τις φακές και τα μπαχαρικά και τα σωτάρουμε για μερικά λεπτά ακόμα
  6. Ρίχνουμε το πελτέ και το τοματοχυμό. Σκοπός είναι να βράσει για 5-10′ και να υπάρχει υγρασία στη σάλτσα μας γιατί μόλις μπει πάνω από τα ζυμαρικά και ψηθεί αν δεν έχει αρκετή υγρασία θα στεγνώσει, οπότε αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο νερό
  7. Για τη μπεσαμέλ τώρα, ανάβουμε το μάτι μας σε μέτρια φωτιά και σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλα
  8. Θα γίνει μια μάζα όλο αυτο μη το φοβηθείς
  9. Σιγά σιγά προθέτω το γάλα μου το οποίο είναι καλό να είναι σε θερμοκρασία δωματίου
  10. Η μπεσαμέλ μας θελουμε να είναι σχετικά αραιή όταν θα βγεί από τη φωτιά
  11. Στο τέλος προσθέτουμε τα μπαχαρικά και χύνουμε πάνω από τις φακές τη πεσαμέλ
  12. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 185 για 30-35′ μέχρι να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ μας από πάνω

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *