Όλοι αγαπάμε το κλαισκό παραδοσιακό παστίτσιο. Είμαστε και εμείς όμως που θέλουμε να δοκιμάσουμε και να πειραματιστούμε.
Κάπως έτσι λοιπόν βγήκε αυτή η συνταγή. Σκεφτόμουνα ότι δεν ήθελα να φάω πάλι κρέας. Γενικά προσπαθώ να το μειώσω και να εντάξω πιο πολλά όσπρια και λαχαναικά στη διατροφή μου.
Υλικά
Για τη σάλτσα
✔️2 κολοκυθάκια
✔️1 κρεμμύδι
✔️250 γρ φακές
✔️1 1/2 τοματοχυμό
✔️1 κ.σ πελτέ τομάτας
✔️αλάτι/πιπέρι
✔️ελαιόλαδο
✔️ελάχιστη ρίγανη
✔️πάπρικα γλυκιά
✔️σκόρδο
✔️1 πακέτο ζυμαρικά της επιλογής σας
Για τη μπεσαμέλ
✔️1 λίτρο ρόφημα ή γάλα της επιλογής σας
✔️6 κ.σ ελαιόλαδο ή 3 κ.σ βούτυτο
✔️7-8 κ.σ αλεύρι
✔️αλάτι/πιπέρι
✔️μοσχοκάρυδο
✔️τυρί τριμμένο προαιρετικά
Εκτέλεση
-
Βράζουμε τα ζυμαρικά μας λίγο παραπάνω από το μισό χρονο από ότι αναγράφει η συσκευασία
-
Τα στραγγίζουμε, τα κρυώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη (αν θέλουμε ρίχνουμε τυρί τριμμένο)
-
Βράζουμε τις φακές μας να κρατάνε ελάχιστα και τις στραγγίζουμε
-
Σε ένα τηγάνι σωτάρουμε ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το κολοκυθάκι για μερικά λεπτά
-
Προσθέτουμε τις φακές και τα μπαχαρικά και τα σωτάρουμε για μερικά λεπτά ακόμα
-
Ρίχνουμε το πελτέ και το τοματοχυμό. Σκοπός είναι να βράσει για 5-10′ και να υπάρχει υγρασία στη σάλτσα μας γιατί μόλις μπει πάνω από τα ζυμαρικά και ψηθεί αν δεν έχει αρκετή υγρασία θα στεγνώσει, οπότε αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο νερό
-
Για τη μπεσαμέλ τώρα, ανάβουμε το μάτι μας σε μέτρια φωτιά και σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλα
-
Θα γίνει μια μάζα όλο αυτο μη το φοβηθείς
-
Σιγά σιγά προθέτω το γάλα μου το οποίο είναι καλό να είναι σε θερμοκρασία δωματίου
-
Η μπεσαμέλ μας θελουμε να είναι σχετικά αραιή όταν θα βγεί από τη φωτιά
-
Στο τέλος προσθέτουμε τα μπαχαρικά και χύνουμε πάνω από τις φακές τη πεσαμέλ
-
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 185 για 30-35′ μέχρι να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ μας από πάνω