Πασχαλινά Τσουρέκια

Δε θα σου πω ότι η δική μου συνταγή για τσουρέκι είναι η καλύτερη… και δε θα στο πω όχι γιατί δεν είναι καλή αλλά γιατί πιστεύω πως η κάθε παραλλαγή θα έχει “κάτι”!
Φέτος δοκίμασα αυτή τη συνταγή. Μου άρεσε έχω να πω αν και με δυσκόλεψε να βρω το ιδανικό ψήσιμο.
Το πιο βασικό υλικό είναι το βούτυρο και το αλεύρι για τα τσουρέκια έχω να πω και πως πρέπει να δώσετε μεγάλη βάση.
 
Υλικά για 4 τσουρέκια
 
Για το προζύμι
✔️250 γρ γάλα
✔️16 γρ μαγιά
✔️230 γρ αλεύρι
✔️25 γρ νερό
 
Για τη βάση
✔️6 γρ μαστίχα
✔️300 γρ ζάχαρη
✔️1000 γρ αλεύρι
✔️4 βανίλιες
✔️2 κ.γ μαχλέπι
✔️220 γρ χυμό πορτοκάλι
✔️1/2 κ.γ κακουλέ
✔️250 γρ βούτυρο
✔️4 αυγά
 
 
Εκτέλεση
  1. Βάζουμε τα υλικά για το προζύμι σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με μια κουτάλα. Το αφήνουμε σκεπασμένο στην άκρη για περίπου 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει αρκετά
  2. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο καθώς δε θέλουμε να είναι καυτό
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα στερεά υλικά για τη βάση και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι
  4. Έπειτα προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά, το χυμό και ανακατεύουμε…. σταδιακά προσθέτουμε το βούτυρο. Ρίχνουμε λίγο, ανακατεύουμε, και ξανά πάλι. Θέλει αρκετή δουλειά στο χέρι. Αν δε θες να πιέσεις τα χέρια σου μπορείς να το βάλεις σε ένα μίξερ
  5. Το αφήνουμε για 2-3 ώρες σκεπασμένο να φουσκώσει καλά
  6. Μόλις φουσκώσει χωρίζω το μείγμα σε 200 γρ και τα κάνω ένα μπαλάκι
  7. Το κάθε μπαλάκι είναι η κάθε πλεξούδα για το τσουρέκι μας. Μπορούμε να κάνουμε με 3, 4 ακόμα και με 5. Εγώ γενικά έχω να σας πω πως το μεγάλο μου μειονέκτημα είναι ότι δε μπορώ να κάνω πλεξούδες. Έχω προσπαθήσει πολύ αλλά πραγματικά δε μου βγαίνουν τέλειες
  8. Σχηματίζω τα τσουρέκια μου και βάζω 2 στο κάθε ταψί πάνω σε λαδόκολλα ώστε να έχουν λίγο χώρο
  9. Τα αφήνω να φουσκώσουν για 1 ώρα και μετά τα αλείφω με ένα χτυπημένο αυγό και άν θέλετε ρίχνετε και λίγο φιλέ αμυγδάλου
  10. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 στον αέρα για περίπου 25-35′. Μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα
Μη κάνεις το λάθος και κάνεις αρχή με τα τσουρέκια μόλις βγουν από το φούρνο γιατί δε σταματάς στη μια φέτα

Και επειδή περίσσεψε ένα μικρό κομμάτι το έκανα ατομικό τσουρεκάκι. Φυσικά το έψησα λίγο λιγότερο από τα υπόλοιπα και το τίμησα με βούτυρο και μέλι.