Η μαγειρίτσα ενίοτε ήτανε ένα πιάτο χαρακτηριστικό για το Μ. Σάββατο σε κάθε ελληνική οικογένεια. Έτσι και στη δίκη μας.
Φέτος το Πάσχα είπα να δοκιμάσω και να κάνω μια παραλλαγή στη μαγειρίτσα και να τη κάνω χωρίς κρέας μιας και που δε θα βρισκόμουνα στο χωριό με την οικογένεια.
Και όμως βγήκε πολύ καλή έχω να πω, τόσο που ούτε και εγώ δε το περίμενα.
Υλικά για 2 μερίδες:
✔️2 κρεμμυδάκια φρέσκα
✔️1 μικρό κρεμμύδι ξερό
✔️1/2 πράσο
✔️1/2 μαρούλι
✔️200 γρ μανιτάρια
✔️Λίγο λευκό κρασί ή τσίπουρο
✔️2 κ.σ Ρύζι γλασέ (ή ότι ρύζι θέλετε)
✔️1/2 ματσάκι Άνηθο
✔️1 κ.σ ζωμο λαχανικών (προαιρετικά)
✔️Ελαιόλαδο
✔️αλάτι/ πιπέρι
✔️1 αυγό
✔️1 λεμόνι
Εκτέλεση:
1. Ψιλοκόβουμε όλα μας τα λαχανικά
2. Σε μια κατσαρόλα την αφήνουμε να ζεσταθεί καλά και ρίχνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και όλα μας τα λαχανικά εκτός του μαρουλιού που το ρίχνουμε πιο μετά.
3. Έπειτα ρίχνουμε τα μαρούλια και τον άνηθο και το ρύζι
4. Σβήνουμε με λίγο τσίπουρο ή κρασί
5. Ρίχνουμε περίπου 500-600 ml νερό αν βάλουμε και ζωμό το ρίχνουμε μέσα
6. Σιγοβράζουμε για περίπου 15-20’
7. Σβήνουμε το φαγητό και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. Χτυπώντας πολύ καλά το ασπράδι να γίνει μαρέγκα και μετά ρίχνουμε το κρόκο, το χυμό από μισό ή ολόκληρο το λεμόνι και με μία κουτάλα, ρίχνουμε σιγά σιγά 2-3 κουταλιές καυτό από το υγρό της μαγειρίτσας μέσα στο αυγολέμονο. Ανακατεύουμε με αγάπη και το ρίχνουμε σιγά σιγά στη κατσαρόλα