Σπανακόρυζο μυρωδάτο με Φασόλια

Σα παιδί το σπανακόρυζο δε μου άρεσε και πολύ μπορώ να πω.
Δε ξέρω όμως τι με ενοχλούσε πιο πολύ το ότι η μαμά μου είχε μια αγάπη στο να το πολύ βράζει πάντα αυτό το φαγητό ή ότι δεν είχε πολύ ρύζι ή στο ότι έβαζε πολύ ντομάτα? Δε ξέρω να σας απαντήσω ίσως λίγο από όλα (μαμά ελπίζω να μη διαβάσεις αυτή τη συνταγή) Γενικά όμως το σπανακόρυζο δε θέλει πολύ βράσιμο αγαπημένοι. Πλέον έχω να σας πω το φτιάχνω 1 φορά την εβδομάδα σίγουρα.
Σήμερα λοιπόν αποφάσισα να βάλω και φασόλι μέσα και σε αυτό έχω να πω με παρακίνησε η μητέρα μου που μου είπε ότι στη Καλαμάτα το φτιάχνουν πολλοί έτσι.
Υλικά 4 μερίδες
600-800 γρ Σπανάκι
1/2 πράσο
2 Φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ξερό κρεμμύδι
ελαιόλαδο
αλάτι/πιπέρι
1 κ.σ πελτέ ντομάτας
1/3 ματσάκι μαιντανό
2/3 ματσάκι άνιθο
2/3 ματσάκι μάραθο
150-200 γρ φασόλια μαυρομάτικά ή της επιλογής σας
150 γρ ρύζι (εγώ συνήθως βάζω μπασμάτι)
2 λεμόνια
 
Εκτέλεση
  1. Βράζουμε αρχικά τα φασόλια μας και τα σουρώνουμε
  2. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα κρεμμύδια μας, το πράσο, το ρύζι και λίγο ελαιόλαδο και σωτάρουμε για 2-3′
  3. Προσθέτουμε το σπανάκι μας, το πελτέ και σιγά σιγλα προσθέτουμε λίγο νεράκι ίσα ίσα να καλύψει το φαγητό μας
  4. Αφού πάρει μια βράση για 15′ – 18′ ρίχνουμε τα μυρωδικά μας και σβήνουμε από τη φωτιά
  5. Τέλος ρίχνουμε το χυμό από τα λεμόνια και λίγο ωμό ελαιόλαδο